Weinig stress laat puber sneller spijbelen

LEIDEN (ANP) – Pubers met relatief weinig stresshormonen (cortisol) in hun lichaam zijn vatbaarder voor bijvoorbeeld spijbelen, vandalisme en winkeldiefstal dan tieners met een gemiddeld niveau cortisol. Dat blijkt uit onderzoek van Evelien Platje, die vrijdag promoveert aan het VUmc in Amsterdam.

,,Net zoals een te hoog stressniveau onprettig voelt, lijkt het erop dat een te laag stressniveau ook niet comfortabel is'', stelt Platje. ,,In een poging dat gevoel te laten verdwijnen en hun stressniveau op te krikken, kunnen pubers gaan spijbelen of ander antisociaal gedrag vertonen.'' Of dat een bewuste of onbewuste actie is, is haar niet duidelijk. Vervolgens gaan tieners op zoek naar 'foute' vrienden die hetzelfde gedrag vertonen, zoals bijna alle jongeren zich aansluiten bij gelijkgestemden.

Een erg doeltreffende 'oplossing' om het gehalte te laten stijgen, is zulk asociaal gedrag echter niet: het cortisolniveau gaat er niet of maar eventjes door omhoog. ,,Waarschijnlijk gaat het niveau maar tijdelijk omhoog, of krijgt diegene er zelfs helemaal geen stressreactie door.'' Vandaar dat het vaak niet bij één keer stelen of spijbelen blijft.

Wetenschappers verschillen nog van mening over het ontstaan van een lage cortisolwaarde.

Piep-piep hallo!

“Piep-piep hallo, piep-piep hallo! Op zijn koppie staat een eierdop”. Zing eens mee, Bas. Je kent je klassiekers toch wel? Piep-piep nou!

De zorg in de miljoenennota

Voor de zorg is er komend jaar 92,7 miljard beschikbaar, ruim 4,5 miljard meer dan begroot voor 2020. Wat zijn de belangrijkste extra bestedingen?

Teamleider Bereidingen Apotheek

Werken als ‘teamleider bereidings apotheek’ bij het Radboudumc in Nijmegen. Solliciteer op deze vacature! Geven leiding aan een team van circa 20 personen.