Meteen naar de inhoud

WHO: internationale samenwerking in strijd tegen COVID-19 virus

Het coronavirus is wereldwijd een enorm probleem. Bestrijding daarvan moet daarom ook wereldwijd worden aangepakt. En wel in nauwe samenwerking. Ondanks wat Trump beweert, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie redelijk adequaat gereageerd op de uitbraak. Onder leiding van de WHO werkt een groep deskundigen vanuit verschillende achtergronden reeds enige tijd aan de ontwikkeling van vaccins tegen COVID-19.

Daarnaast heeft de WHO deze week een verklaring gepubliceerd. Met de toezegging van een grote groep wetenschappers en bedrijven uit tal van landen, waaronder Nederland, om op allerlei mogelijke manieren te zullen samenwerken in de strijd tegen het COVID-19 virus.

Delen van gegevens

De wetenschappers, artsen, financiers en fabrikanten verklaren dat ze staan voor een internationale samenwerking, gecoördineerd door de WHO. Een vaccin kan uiteindelijk een rol spelen bij het beheersen van deze wereldwijde pandemie, maar ontwikkeling daarvan vergt tijd. De ondertekenaars geven aan dat ze zich gezamenlijk zullen inspannen om door samenwerking en het delen van gegevens dubbel werk te voorkomen, zodat er op een zo’n kort mogelijke termijn als maar haalbaar is, veilige vaccins beschikbaar kunnen komen. 

Testen op mensen

Hoe lang die termijn zal zijn, kan echter nog niemand zeggen. Er zijn reeds enkele tientallen vaccins in ontwikkeling, waarvan er drie momenteel worden getest op mensen. Ook de afdeling Medische Microbiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat de werking onderzoeken van een nieuw experimenteel vaccin tegen het coronavirus. Het onderzoek vindt plaats in samenwerking met het Leidse farmaceutische bedrijf Janssen, de ontwikkelaar van het kandidaat-vaccin. Janssen is onderdeel van het Amerikaanse moederbedrijf Johnson & Johnson.

In het LUMC worden de immuunreacties getest die worden opgewekt door de kandidaat-vaccins. Het onderzoeksteam gaat tests ontwikkelen om aan te tonen of de door het vaccin geïnduceerde antilichamen kunnen voorkomen dat SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, de cellen binnendringt.

Strategische alliantie

Ook Sanofi en GSK hebben een intentieverklaring getekend voor samenwerking rondom de ontwikkeling van een coronavaccin. Deze strategische alliantie streeft ernaar om, dankzij bundeling van kennis en expertise, volgend jaar een vaccin op de markt te kunnen brengen.

Eind nog niet in zicht

Er worden momenteel ook klinische testen gedaan met bestaande medicijnen: remdesivir (ontwikkeld voor Ebola), lopinavir/ritonavir (hiv-middelen), chloroquine en hydroxychloroquine (malariamedicijnen) en interferonen (voor behandeling van o.a. multiple sclerose). Overigens: ondanks de intensieve inzet en samenwerking in de race naar een werkzaam vaccin, duurt het volgens de EMA waarschijnlijk nog wel een jaar voordat er daadwerkelijk een vaccin is.

Bronnen: WHO, Sanofi, Nu.nl

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Melden van apenpokken is verplicht

De ziekte Monkeypox, ofwel apenpokken, is aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat nieuwe besmettingen of vermoedens daarvan direct moeten worden gemeld bij de GGD.

Drijfveren: Lang leve de Anderhalve!

“Overleggen, van elkaar leren, kennis delen en elkaar helpen zit in mijn bloed. Daarnaast heb ik de gelegenheid gekregen om projecten op te zetten zoals de anderhalvelijnszorg in Zuidoost Friesland”, aldus Wim Brunninkhuis

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens