Meteen naar de inhoud

Your wish is my…

Innovatie kent meerdere definities en roept verschillende associaties op. Maar altijd is de mens de drijvende kracht erachter. Met onze opponerende duimen slagen we erin voor iedere vraag een oplossing te creëren. En als er geen vraag is verzinnen we een oplossing die ieder zou moeten willen hebben.

Duurzaamheid is op alle terreinen van de samenleving een hot topic. Het zoeken naar oplossingen en innovaties, om mensen aan te zetten verstandiger te consumeren, kent geen grenzen als blijkt dat zelfs sla, broccoli en bloemkool worden geïnnoveerd om aan te sluiten bij ons menselijk gedrag. Sla blaadjes in het formaat van een hamburger, bloemkool die wit blijft en dunne broccoli stronken omdat ook volwassenen nog steeds zeggen ‘dat lust ik niet’ (bron: NOS Nieuws)

Om verspilling tegen te gaan worden nieuwe groentes gekweekt die voldoen aan het gedrag van ons consumenten. Hoe minder we zelf hoeven na te denken over de producten die we gebruiken en hoe meer deze producten aansluiten bij onze routine des te beter we blijkbaar verantwoordelijkheid nemen voor onszelf én onze planeet.

De vraag die dit echter oproept is: in hoeverre worden we, als individu, door deze vernieuwingen uitgedaagd om zelf actief een bijdrage te leveren aan het gezonder maken van onze leefomgeving en daarmee het gezonder maken van onszelf.

Ook de zorg heeft een duurzaamheidsagenda: minder zorg consumeren zorgt voor meer gezondheid en minder druk op de zorg. Maar de wetten die buiten de zorg gelden zijn ook van toepassing op ons domein. Gemak dient de mens en hapklare oplossingen verkopen nou eenmaal beter dan aanpassing van het eigen gedrag.

Wensen en verwachtingen van patiënten zijn, mijns inziens, de drijfveer waarop wij ons zorgaanbod dienen te innoveren. De campagne: Samen Beslissen is dan ook een heel mooi initiatief om de dialoog tussen zorgverlener en patiënt over deze wensen en verwachtingen aan te gaan. De uitdading die volgt is waar de grootste innovatieve kracht en verantwoordelijkheid ligt om aan die verwachtingen vorm te geven. Passen we het zorgaanbod aan, aan de wensen van de patiënt of verwachten we dat de patiënt zijn gedrag aanpast. De waarheid ligt, zoals meestal, waarschijnlijk in het midden. En die waarheid komt alleen naar boven als alle betrokkenen onderdeel zijn van ‘het samen beslissen’. Samen beslissen betekent ook de dialoog tussen zorgverleners onderling over de juiste zorg op juiste plek en tevens de dialoog tussen zorgverleners en stakeholders, zoals zorgverzekeraars en overheid, over hoe dit samen te organiseren.

Your wish is my command, kan alleen als iedereen in de keten, van patiënt tot overheid zijn verantwoordelijkheid kent en neemt!

That’s my wish.

Maayke Fluitman is apotheker en eigenaar van care2create en de SelfCareFactorY.com. Haar focus ligt op het adviseren en ontwikkelen van diensten en producten op het gebied van self care, wellness en healthcare.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Column Maayke Fluitman: Denkend aan Holland

We willen reizen, maar vliegtuigen blijven aan de grond, we willen uit eten, maar er is geen bedienend personeel. We willen gezond zijn, maar ook de zorg, die zonder adempauze, stug door boemelt, kraakt en piept bij iedere hobbel die in de weg zit. >>>

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens