Zeldzame bijwerking

Ik ben een pro-vaxxer. Toch zal ik niet ontkennen dat ik een paar maanden terug echt wel eens getwijfeld heb over dé vaccinatie. Zo’n stemmetje in je hoofd dat zegt dat je misschien wel een zeer zeldzame bijwerking krijgt. Maar dat was van korte duur, want eigenlijk wil ik gewoon die prik.

Toen duidelijk werd dat de huisartsen voorrang zouden krijgen, hoopte ik stiekem dat er een over zou blijven. Dan zou ik misschien mijn patiënten (voornamelijk 70+) weer live kunnen zien. Ik verlang naar het contact met de patiënten. Natuurlijk spreek ik ze nog telefonisch, maar het opbouwen van een relatie is echt moeilijker geworden. ‘Vroeger’ wist ik bij het zien van mijn patiënten welke pillen ze gebruikten, welke problemen er speelden en soms zelfs waar ze hun enorme voorraden pillen bewaarden (een huisbezoek levert veel informatie op).

Ik val niet in de risicogroep en ik houd het echt nog wel even vol om telefonisch te werken. Maar mocht er ergens een vaccin over zijn, dan heb ik deze liever in mijn arm dan in de prullenbak. En zo geschiedde. Net na mijn spreekuur, toen ik op het punt stond om te gaan kolven, was daar een gemiste oproep van de manager: ‘Je mag een prik nu’. Wetende dat als je niet opneemt, je kans wellicht verkeken is, belde ik meteen terug: “Ben ik nog op tijd?” Ik was nog nét op tijd! De waarschuwing van de assistente dat je na de prik een kwartier moet blijven wachten was de redding voor mijn zeer gespannen borsten. Met kolftas onder de arm snelde ik mij naar wat bleek een woonvorm voor mensen met verslavingsproblematiek. Bij binnenkomst meteen de vraag: “Je bent toch niet weer zwanger?” Geïrriteerd kijk ik of er nog een buik zichtbaar is, maar dan valt het kwartje dat ze dit vraagt vanwege de vaccinatie. “Nee, maar wel borstvoeding!” Dat blijkt geen probleem (al voelde het op dat moment wel als een probleem). En hop, daar is de prik. En die voelt goed!

Niet veel later zit ik kolvend in een kamertje van de woongroep. Er komt geen druppel melk. Natuurlijk komt het door alle commotie, maar ik moet toch een beetje om mezelf lachen als ik denk aan de angst voor die zeer zeldzame bijwerking.

Column Valérie Meijvis
Valérie Meijvis volgde bij het UMC Utrechts Julius Centrum de opleiding tot apotheker-farmacotherapeut. Ze werkt in het Julius Gezondheidscentrum Terwijde in Utrecht en bij Stevenshof Institute for Research (SIR) in Leiden.

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Tissues

Zowel thuis als in de praktijk kan ik niet zonder tissues. Thuis is het ideaal voor de snottebellen van de kleintjes en het morsen aan tafel.

Mag het een onsje minder?

De eerstelijns zorgverleners volgen braaf de richtlijn cardiovasculair risicomanagement en geven standaard 40 mg simvastatine, aldus Wittekoek.

21 dagen

Met de juichende supporters voor ogen vraagt Maayke Fluitman zich af hoe diep onze oude manieren van handelen ingeslepen zijn en of we teruggaan naar ‘zoals het altijd was’.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.