ZonMw Parel voor Amsterdam PrEP-project

Het Amsterdam PrEP-project heeft de ZonMw Parel gewonnen. Dit onderzoek heeft aangetoond dat PrEP (pre-expositie progylaxe), een pil die hiv-infectie voorkómt, in de praktijk goed toepasbaar is. De resultaten van het project zijn meegenomen in een positief advies van de Gezondheidsraad. Dit heeft geleid tot een nationaal programma. Sinds afgelopen september stellen vrijwel alle GGD’en voor de komende vijf jaar PrEP beschikbaar.

Jaarlijks krijgen ongeveer 700 mensen in Nederland de diagnose hiv. PrEP is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben maar wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. De doelgroep zijn mannen die seks hebben met mannen en deels transgender personen.

Keuze uit gebruik
In 2015 is onder leiding van internist-infectioloog Elske Hoornenborg het Amsterdam PrEP-project (AMPrEP) gestart met subsidie van ZonMw. Een vernieuwend element van dit onderzoek was het aanbieden van twee manieren van PrEP-gebruik: dagelijks PrEP slikken of alleen PrEP gebruiken rondom seks. Eerder is aangetoond dat beide manieren effectief beschermen tegen een hiv-infectie. Door de keuze aan te bieden, worden meer mensen bereikt en daarmee ook meer hiv-infecties voorkomen.

Hoge therapietrouw
De uitkomsten van het project zijn positief. Er was veel animo om mee te doen. De deelnemers waren zeer trouw in het slikken van PrEP. Het onderzoek heeft opnieuw bevestigd dat PrEP zeer effectief is bij hiv-preventie. Uit een rekenkundig model blijkt dat het PrEP-gebruik door de doelgroep ook zeer kosteneffectief is en mogelijk zelfs kostenbesparend. Dit effect is nog groter wanneer mensen kiezen voor alleen PrEP-gebruik rondom seks.

Achterstand ingehaald
Internationaal gezien liep Nederland achter op andere landen, zoals Frankrijk, België en Noorwegen, waar PrEP al een paar jaar beschikbaar is. Inmiddels zijn de resultaten van het AMPrEP-project meegenomen in een positief advies van de Gezondheidsraad en het dus heeft mede geleid tot nationale verstrekking van PrEP.

Meer informatie
Video over AMPrEP
ZonMw-pagina: preventie van HIV

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

CBG Collegedag: Balans in roerige tijden

Op 10 november van 10 -13 uur vindt de Collegedag van het CBG plaats. Een digitale bijeenkomst voor apothekers, artsen, wetenschappers, patiëntvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.

Het begon op de fiets

Wanneer een patiënt een nieuwe inhalator krijgt voorgeschreven, geven enkel wij standaard uitleg over het gebruik. Die afspraken zijn regio breed gemaakt.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.