Zorgpad Inhalatiemedicatie uitgebracht

Ruim een miljoen mensen in Nederland heeft astma of COPD. Toediening van medicamenten via inhalatie is de belangrijkste vorm van medicamenteuze behandeling bij deze patiënten. Het beheersen van de juiste inhalatietechniek met een inhalator is echter niet eenvoudig. De Longalliantie Nederland (LAN) heeft het Zorgpad Inhalatiemedicatie ontwikkeld om het goed gebruik en de therapietrouw van inhalatiemedicatie te versterken.

In het zorgpad zijn de stappen uitgewerkt voor het gebruik van inhalatiemedicatie bij nieuwe en bestaande patiënten. Bij de keuze van de juiste medicatie moet men rekening houden met specifieke kenmerken van de patiënt. Oudere patiënten maken meer fouten bij het inhaleren, evenals patiënten met ernstiger obstructie en patiënten met een lager opleidingsniveau en/of lagere cognitieve vaardigheden

Van groot belang is een adequate diagnosestelling. Bij de start van een inhalatietherapie moet de juiste inhalator worden gekozen waarmee de patiënt goed overweg kan. De patiënt moet het doel van de medicamenteuze therapie begrijpen. De inhalatie-instructie dient vaak te worden herhaald en gecontroleerd. Een goed begin is het halve werk. Ook de samenwerking tussen betrokken zorgverleners is van groot belang.

Inhoud Zorgpad
Het Zorgpad kent een aantal stappen, die essentieel zijn voor de patiënt om de ziekte onder controle te krijgen. Dat zijn:
Diagnose stellen
Diagnose uitleggen
Bepalen behandeldoelen en opstellen individueel zorgplan
Voorschrijven
Instructie
Uitgifte van inhalator en medicatie
Vervolg van behandeling (follow up)

In het Zorgpad Inhalatiemedicatie vindt u een uitgebreide toelichting op alle stappen.

Bron: LAN

Meer lezen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

CBG Collegedag: Balans in roerige tijden

Op 10 november van 10 -13 uur vindt de Collegedag van het CBG plaats. Een digitale bijeenkomst voor apothekers, artsen, wetenschappers, patiëntvertegenwoordigers en andere geïnteresseerden.

Het begon op de fiets

Wanneer een patiënt een nieuwe inhalator krijgt voorgeschreven, geven enkel wij standaard uitleg over het gebruik. Die afspraken zijn regio breed gemaakt.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.