Zorgprisma Publiek over dure geneesmiddelen

zorgprismaVektis, informatiecentrum voor de zorg, heeft Zorgprisma Publiek uitgebreid met nieuwe informatie over dure geneesmiddelen. De ziekenhuizen hebben in 2014 voor 1,7 miljard euro aan dure geneesmiddelen verstrekt, zo blijkt uit de analyse van Vektis.

Koplopers zijn dure medicijnen tegen kanker en ontstekingsziekten, zoals reuma en chronische darmontsteking. Met voor beide categorieën een kostenpost van 620 miljoen euro. Politiek en zorgsector overleggen al langere tijd over deze veelal nieuwe, vaak zeer dure medicijnen. In april praat de Tweede Kamer erover. Door hun hoge prijs hebben dure medicijnen relatief veel impact op de financiële ruimte voor de rest van de zorg. In de maatschappelijke discussie gaat het echter vooral over de kankergeneesmiddelen en nauwelijks over dure medicijnen tegen ontstekingsziekten. Ook lopen feiten en meningen volgens Vektis vaak dwars door elkaar heen.

Betere besluiten nemen
Daarom heeft Vektis een aantal feiten en cijfers overzichtelijk bij elkaar gebracht op de website www.zorgprismapubliek.nl. “Hoe je de cijfers waardeert, daarover gaat Vektis niet”, zegt Herman Bennema, directeur van Vektis. “Maar met onze cijfers kunnen degenen die moeten besluiten of dure medicijnen door de zorgverzekeraars moeten worden vergoed, wel betere besluiten nemen.” De komende tijd wordt het aanbod van Zorgprisma Publiek uitgebreid met onder andere informatie over fysiotherapie.

Onder redactie van: Kees Kommer

 

 

Wijs in het oosten

Op veel plaatsen laten bewoners met de groene Achterhoekse vlag zien hoe trots ze zijn op hun omgeving. En terecht. Mooi is het hier zeker.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.